Het heeft even tijd nodig, maar is het dan ook wel erg lekker.

Ik serveer op het zelfgemaakte broodjes, of op kleine afbak-Turkse broodjes. Met daarbij (kant-en-klare) Farmer salade of koude rodekool (uit pot). Het vlees is rijk van smaak, wat mooi gebalanceerd wordt door de zoete smaak van de farmer-salade of de rode kool.

Ik heb wel eens een groot stuk procureur gebruikt, in plaats van de lapjes, maar dat vond ik eerlijk gezegd juist minder lekker. Door de lapjes te gebruiken – welke ook nog eens veel makkelijker te krijgen zijn – is juist de verhouding met de kruiden veel lekkerder.

Ik gebruikt m’n Crueset-pan hiervoor, zodat het vlees lekker een paar uur in de oven kan staan. Het is natuurlijk mogelijk om dit op het fornuis te doen, doe dat dan in je favoriete hachee-pan. Ikzelf maak die ook altijd in de oven, omdat ik – op een of andere manier – stoofvlees altijd laat aanbranden, en daar heb ik met de oven-methode geen last van.

Doordat je het vlees met 2 vorken uit elkaar trekt koelt het erg snel af, waardoor je het voor serveren toch nog even moet doorwarmen. Maar dat is ook weer een voordeel, omdat je het daarom juist van te voren kunt maken, en in de koelkast kunt bewaren. Handig, als je de oven nodig hebt om het brood in (af-) te bakken.

Het opwarmen doe ik trouwens gewoon in de magnetron, maar het kan natuurlijk ook gewoon in een pan. Al zou ik dan wel een klein beetje extra water toevoegen, zodat het vlees niet te droog word.

Voor 4 personen als lunch, of eventueel 2 personen als diner.

Wat heb je nodig voor 4 broodjes

  • 1½ tl gerookte paprika
  • 1½ tl selderiezout
  • 1½ tl knoflook poeder
  • 1½ tl komijn
  • 1½ tl mosterdpoeder
  • ½ tl laurierpoeder
  • ½ tl koriander
  • ¼ tl chilipoeder
  • ¼ tl witte peper
  • 1 el bloem
  • 600 g procureurslapjes (kotelet zonder bot)
  • klontje boter
  • 250-300 ml cola (geen light)

 

Aan de slag!

Meng alle kruiden en de bloem door elkaar en verdeel over het vlees. Laat minimaal een paar uur marineren in de koelkast.

Verhit de boter in een ovenvaste pan (ik gebruik m’n Crueset) en bak het vlees rondom aan. Giet er dan de cola bij tot het vlees onder staat. Leg het deksel erop en zet de pan in een voorverwarmde oven van 140°C. Laat het daar zo’n 3-4 uur sudderen. Roer af en toe door, en voegen eventueel een beetje water toe als het vocht teveel verdampt.

Als het vlees mals is en uit elkaar begint te vallen neem je de pan uit de oven. Schep het vlees uit het braadvocht en gebruik twee vorken om uit elkaar te trekken (‘pullen”) en eventuele vetjes en zenen te verwijderen. Doe in een kom en schep er 3-4 lepels van het braadvocht overheen, tot een smeuige vleessaus word. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Voor het serveren nog even opwarmen.

Serveer op brood met farmer-salade of koude rodekool uit pot.

 

Eet smakelijk!

Recept van Sunshine in my Kitchen