Tartelettes au citron
voor 6 kleine taartjes van 8cm doorsnede
Deeg
- 160 g bloem
- 70 g poedersuiker
- 25 g amandelmeel
- mespunt zout
- 100 g koude boter
- 1 ei (deel ervan)
Doe de bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout in een kom. Verdeel de koude boter in blokjes en wrijf met koude handen tot een kruimelig deeg.
Voeg een eetlepel van het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Rol tussen twee vellen bakpapier tot een plak van ongeveer 3 mm dik, en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
Bekleed de vormpjes met het deeg en minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170°C en bak de taartjes zonder de vulling gedurende 12 minuten.
Vulling
- 80 g suiker
- ½ el citroenrasp
- 90 ml vers citroensap
- 2 grote eieren
- 60 ml slagroom
- klein beetje gele kleurstof (optioneel)
Bak de taartjes gaar in de oven.
Roer de suiker, citroenrasp, citroensap, suiker en eieren door elkaar totdat de suiker is opgelost. Haal door een zeef om de stukjes ei, en te grote stukken rasp eruit te filteren. Schenk de vulling in de taartvormpjes, zodat ze volledig gevuld zijn. Zet ze terug in de oven en bak gedurende 15-20 minuten. De vulling moet zijn gestold, maar nog nog een beetje wiebelen in het midden. Laat gedurende een uur afkoelen.
Italiaanse Meringue
- gewicht eiwitten (minimaal 2 stuks, of 50 gram)
- drupje citroensap
- snufje zout
- 2,5x gewicht fijne suiker
- water tot de suiker in het pannetje onderstaat (ong 1-1,5 el per eiwit)
Eiwit met citroen en zout schuimig kloppen. Suiker met water aan de kook brengen tot 121°C. Langzaam bij het eiwit gieten (erlangs, niet erop) en op middelhoge stand kloppen tot is afgekoeld. (zo’n 7 minuten)
Spuit de meringue op de tartelettes en ga er nog even overheen met de brulee-brander.
Recept van Sunshine in my Kitchen
Geef een reactie