Dit is zo’n recept zonder recept. Dat klinkt misschien gek, maar is wel zo. Iedere keer dat ik deze saus maak zijn de verhoudingen weer wat anders. Wat meer paprika, wat minder ui, dubbele hoeveelheid tomatenblokjes, of juist verse tomaten, of zelfs een blikje tomatenpuree…
In principe is de basis van ingrediënten hetzelfde, de hoeveelheden kunnen wisselen, en vanuit daar ga ik uiteindelijk aan de slag om de juiste smaak te krijgen. Altijd blijven proeven!
Deze saus gebruik ik als basis voor bijvoorbeeld Kip zoetzuur en Zoetzure broccoli met gehakt. Hij kan ook prima worden ingevroren, om zo bij de hand te hebben.
Wat heb je nodig voor een flinke hoeveelheid saus?
- 3 paprika’s (rood, oranje en/of geel)
- 2 uien
- 1 blik tomatenstukjes
- 2 cm verse gember
- 4 tenen knoflook
- 1 blikje ananas stukjes
- 200 ml azijn
- 4 el sojasaus
- 4 el bruine suiker
- 4 el zoete chilisaus
- 4 el ketchup
- 2 el sesamolie
- Knoflookpoeder
- Gemberpoeder
- 1 el maizena
Aan de slag!
Snij de ui en paprika in stukken. Rasp de gember en pers de knoflook. Fruit de ui aan in wat olie. Voeg de paprika, knoflook en gember toe en bak nog eventjes mee. Voeg dan de tomatenstukjes toe. Roer even door en voeg dan het water toe. Leg een deksel op de pan en laat zo’n 10 minuutjes pruttelen tot de paprika zacht is.
Zet er de staafmixer in en pureer alles fijn. Haal de saus door een zeef om alle velletjes en stukjes te verwijderen: je wil een gladde saus overhouden.
Laat het blikje ananas uitlekken, en vang het vocht op. – De ananas heb je verder niet nodig, maar kun in de Kip zoetzuur gebruiken. – Voeg het vocht van de ananas, azijn, suiker, zoete chilisaus, ketchup en sesamolie toe. Roer goed door en laat een minuut of tien wat inkoken.
Controleer de smaak. Is er meer azijn, of ketchup, of suiker, of chilisaus nodig? Misschien nog wel wat knoflookpoeder of gemberpoeder? Wat sojasaus of zout?
Je kunt de saus eventueel wat verdikken door een eetlepel maizena te mengen in een klein beetje water, en dat bij beetjes toevoegen.
Eet smakelijk!
Recept van Sunshine in my Kitchen
Geef een reactie