Een lekker frisse, zomerse cake. Deze cake heb ik gemaakt om op het werk te trakteren voor m’n verjaardag. En hij was heerlijk! En dat zegt niet alleen de bescheiden ikke, maar ook alle collega’s die hem proefden.
De blauwe bessen in het beslag zijn heerlijk zoet gebakken, terwijl de bessen als garnering een lekker frisse tegenhanger voor de het zoete glazuur. En de citroen maakt het zo lekker zomers.
Deze cake heeft even tijd nodig om af te koelen bij kamertemperatuur, en daarna in verder in de koelkast. Dar zorgt ervoor dat de glazuur beter aan te brengen is. Normaal maak ik hem in de ochtend, zodat ik smiddags verder kan, maar ik maakte hem ook wel eens ’s avonds, zodat ik ’s morgens de glazuur erover kon verdelen.
De cake smaakt daarna lekker, zowel bij kamertemperatuur, als rechtstreeks uit de koelkast.
De roomkaas-glazuur heb ik op smaak gebracht met wat blauwe-bessen jam, en nog wat extra feestelijk op kleur gebracht met wat voedingsmiddelen kleurstof.
Wat heb je nodig?
- 115 g boter, zacht
- 100 g suiker
- 80 g lichtbruine basterdsuiker
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren
- 1 el vanille
- 200 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- ¼ tl baksoda
- 120 ml karnemelk
- sap van 1 citroen
- 125-150 g blauwe bessen
- 1 el bloem
- 1 portie roomkaas-glazuur
- 100-150 g bosbessen ter garnering
Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 180˚C. Bekleed de bodem van een springvorm van Ø 24cm met bakpapier en vet de zijkanten in met boter.
Klop de boter met de suiker en het citroenrasp zacht en luchtig. Voeg de eieren en de vanille toe en meng goed.
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baksoda en zout. Spatel het bloemmengsel door de boter tot deze half gemengd is. Voeg dan de karnemelk en citroensap toe. Spatel snel door elkaar tot een luchtig beslag.
Bestuif de bosbessen met 1 el bloem en spatel ook door het beslag. Doe in de springvorm en strijk glad.
Zet de cake in de oven en schakel de temperatuur terug tot 160˚C. Bak de cake in 45-50 min goudbruin en gaar. Neem uit de oven, en laat helemaal afkoelen.
Bewaar de cake in de koelkast totdat je gaat glazuren.
Zodra de cake koud genoeg is, ga je pas de glazuur maken. Deze moet namelijk snel verwerkt worden, en kan niet in de koelkast worden bewaard. Dan wordt het namelijk te hard, en is niet meer goed te verwerken.
Bestrijk de cake met een derde tot de helft van het glazuur. Zet dan zo’n 10 min terug in de koelkast om te laten opstijven. Bestrijk daarna met de rest van de glazuur. Verdeel de blauwe bessen over de taart en laat verder opstijven in de koelkast.
Recept van Sunshine in my Kitchen
Geef een reactie