Deze koekjes maak ik ieder jaar, en alleen met kerst. Zo blijven ze speciaal, een zijn het voor mij echte kerst-koekjes. Natuurlijk zijn ze de rest van het jaar ook erg lekker hoor. Ik geef deze zelfs regelmatig cadeau. Dat wil zeggen, de ingrediënten voor de koekjes, mooie in een grote pot verpakt. Kijk hier hoe je dat zelf ook kunt doen.
Ikzelf hou ervan om de cranberry’s, witte chocolade en pecannoten redelijk fijn te hakken. Zo kun je ze beter in het deeg verdelen, en heb je in ieder koekje genoeg vulling zitten. Maar je kunt ook kant-en-klare stukjes chocolade gebruiken, en de cranberry’s heel laten. Al zou ik dan wel voor wat grotere koeken gaan.
Wat heb je nodig voor een heleboel koekjes
- 100 g gedroogde cranberry’s
- 50 g pecannoten
- 100 g witte chocolade
- 150 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- 75 g haver
- 125 g boter, zacht
- 100 g kristalsuiker
- 30 g donkerbruine basterdsuiker
- 45 g lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
- 1 ei
- 1 tl vanille
Aan de slag!
Verwarm de oven voor op 180°C. Hak de chocolade, pecannoten en eventueel de gedroogde cranberry’s in kleine stukjes. Meng ze met de bloem, bakpoeder en havervlokken en zet aan de kant.
Meng in een grote kom de boter met de suikers en zout en roer zacht. Voeg dan het ei en de vanille erdoor. Roer er met een stevige lepel (ik gebruik een hout pollepel) de droge ingrediënten door en zorg dat alles goed verdeeld is.
Neem steeds een eetlepel vol van het deeg en rol en balletjes van. Leg ze op ruime afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier en druk ze een klein beetje plat. Bak ze dan ongeveer 15 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de plaat, en daarna op een rooster.
Recept van Sunshine in my Kitchen
Geef een reactie