Heerlijk dessert uit de oven. De warme peren in de caramelsaus zijn heerlijk zacht van structuur, wat dan weer extra wordt geaccentueerd door de krokante crumble laag. Serveer warm met kwark (of hangop) voor een extra smaaksensatie!
Deze crumble heb ik al vele malen gemaakt. Maar steeds was de caramelsaus geen volledig succes. Ik heb talloze variaties en recepten van caramel geprobeerd, maar het was steeds net niet wat ik bedoelde. Tot ik opeens een heldere ingeving kreeg en een potje caramelpasta (Bebogeen) gebruikte. En dat was helemaal top. Precies de juiste smaak én textuur. Jummie. In eerste instantie zal het er redelijk dik uitzien, maar doordat de peren wat vocht verliezen tijdens het bakken eindig je met precies de juiste dikte van saus.
Neem voor de peren trouwens harde peren, geen rijpe sappige exemplaren. Ze hebben die stevigheid nodig. Wanneer je al zachte peren gebruikt eindig je met een peren-compote ipv lekkere stukjes. Snij de peren ook niet te klein. Hapklare blokjes moeten het zijn. Altijd lastig om te omschrijven hoe groot precies. Alsof iemand met een liniaal in de keuken staat de koken. Tussen het formaat van een dobbelsteen, en het laatste kootje van je duim lijkt me de meest geschikte omschrijving. Ach doe gewoon op gevoel, dat komt wel goed.
Wat heb je nodig voor 3-4 porties?
Voor de crumble:
- 55 g bloem
- 35 g haver
- 70 g lichtbruine basterdsuiker
- snufje zout
- 70 g koude boter
Voor de peren-caramel vulling:
- 3 harde peren (conference)
- ½ tl kaneel
- ¼ tl speculaaskruiden
- 1 el bloem
- 2-3 flinke scheppen caramelpasta (Bebogeen)
Voor erbij:
- Kwark, of zelfgemaakte hangop
Aan de slag!
Meng voor de crumble de alle droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan de boter in blokjes toe en wrijf met je handen door elkaar om een stevig deeg te vormen. Laat tot gebruik rusten in de koelkast. Dit kun je een aantal uren van te voren al doen.
Verwarm de oven voor op 180°C
Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Snij de peer de blokjes, zo groot als dobbelstenen. Meng ze met de kaneel, speculaaskruiden, bloem en caramel. Verdeel dan over een ruime ovenschaal.
Breek de crumble-deeg in stukjes en verkruimel ze lichtjes over de peren. Bak gedurende 45-50 minuten in de oven, en laat ze een paar minuten rusten. Serveer met kwark.
Eet smakelijk!
Geef een reactie